Συνάντηση Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής κρατών μελών του ΝΑΤΟ

ΓΔΠΕΑΔΣ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Πρέσβυς ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλης, στις 25 και 26 Απριλίου 2024, συμμετείχε στην εαρινή Συνάντηση των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Κατά την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων επί της βοήθειας που λαμβάνει η Ουκρανία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ρωσίας για ανασύσταση των Ενόπλων Δυνάμεών της. Ακολούθησε άτυπο δείπνο εργασίας κατά το οποίο οι Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής ενημερώθηκαν επί του ρόλου του Στρατηγείου SHAPE ως Πολεμικό Στρατηγείο, καθώς και των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Κατά τη δεύτερη ημέρα, συζητήθηκαν ζητήματα αποτροπής και άμυνας της Συμμαχίας, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον (9-11 Ιουλ 24).

Ο Πρέσβυς ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλης, κατά τις παρεμβάσεις του, επισήμανε τη γενικότερη συνδρομή της Ελλάδας υπέρ της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας τους ομολόγους του ότι η χώρα μας θα συνεχίσει την υποστήριξή της σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. Επιπλέον, ανέδειξε τη γεωστρατηγική αξία των λιμένων και αεροδρομίων της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, ως στρατηγικές πύλες εισόδου της Συμμαχίας προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τη γενικότερη συνεισφορά της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ. Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΠΕΑΔΣ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες, προς όφελος της εθνικής και της συμμαχικής αποτρεπτικής και αμυντικής ικανότητας.