Διμερείς Διαβουλεύσεις του Γενικού Διευθυντή Αμυντικής Πολιτικής του ΥΠΕΘΑ με τον Ομόλογό του και Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΜ Αυστρίας, στην Ελλάδα (Χανιά, 20-22 Μαρ 24)

ΓΔΠΕΑΔΣ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με διάφορες χώρες, προσκάλεσε αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας της Αυστρίας από 20 – 22 Μαρτίου τ.ε., στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία στελεχών των Γενικών Διευθύνσεων Αμυντικής Πολιτικής των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Αυστρίας, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Πρέσβυ ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλη και τον Διευθυντή Αμυντικής Πολιτικής και Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΜ Αυστρίας Δρ Arnold Kammel, πραγματοποίησαν επίσκεψη σε Στρατιωτικές υπηρεσίες και Κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων στα Χανιά.

Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η ενημέρωση για το έργο των υπόψη στρατιωτικών υπηρεσιών – κέντρων, τη συμβολή αυτών στην επιχειρησιακή εκπαίδευση του ΝΑΤΟ και την ουσιαστική συμβολή της χώρας μας στην προώθηση και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην νότια πτέρυγα της Συμμαχίας. Υπό το πρίσμα αυτό, οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν και ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή:

• Της 115 Πτέρυγας Μάχης (115 Combat Wing).

• Του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας – (NATO Integrated Air & Missile Defence Centre of Excellence – IAMD CoE).

• Του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (ΝΑΤΟ Maritime Interdiction Operational Training Centre – NMIOTC).

• Του Πεδίου Βολής Κρήτης – ΠΒΚ (NATO Missile Firing Installation – NAMFI).

Το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2024, παρατέθηκε γεύμα προς τιμή της αυστριακής αντιπροσωπείας, όπου ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ /ΥΠΕΘΑ Πρέσβυς ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλης και ο ομόλογός του Δρ Arnold Kammel, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το πλαίσιο δράσεων με σκοπό την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, ο Πρέσβυς ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλης και ο ομόλογός του Δρ Arnold Kammel μαζί με τις αντιπροσωπείες τους, πραγματοποίησαν διμερείς διαβουλεύσεις στο χώρο της Λέσχης Αξιωματικών ΠΒΚ, στα Χανιά. Κύριοι άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν:

• Η εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Αυστρίας.

• Η ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της ΕΕ.

• Η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

• Η κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών διαβουλεύσεων οι δύο Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής αναγνώρισαν το εξαιρετικό επίπεδο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπρόσθετα, αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος – έργο:

• Της 115 ΠΜ όπου επιχειρούν τα ελληνικά Α/Φ F-16 C/D Block 52+, καθώς και τα παραληφθέντα σε έκδοση Viper.

• Του ΝΑΤΟ IAMD CoE στην διατήρηση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος της Συμμαχίας, στον τομέα της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς και στην ανάδειξη της εξέχουσας στρατηγικής σημασίας της Κρήτης, τόσο σε εθνικό όσο και σε συμμαχικό επίπεδο.

• Του ΚΕΝΑΠ στην εκπαίδευση του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση της ικανότητας των δυνάμεών του στην εκτέλεση αποστολών επιτήρησης (επιφανείας, υποθαλάσσια και εναέρια), καθώς και στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο υποστήριξης των επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής.

• Του ΠΒΚ αναφορικά με το εκπαιδευτικό του έργο και ιδιαίτερα στην συμβολή του στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην αντιαεροπορική άμυνα της Συμμαχίας.

Η υπόψη δράση αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία διεξαγωγής αμυντικής διπλωματίας, καθώς και προβολής της ουσιαστικής συνδρομής της Ελλάδας στην προώθηση και την διασφάλιση της σταθερότητας στην νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.